Brix in fruit verhogen

Veel fruit gewassen worden gekenmerkt door het suikergehalte in de vruchten. Deze waarde staat ook wel bekend als º Brix. De brix-waarde geeft aan hoeveel suiker een waterige vloeistof bevat, die gemeten kan worden in de vruchten en het sap van de planten. In dit artikel vertellen we je welke mechanismen betrokken zijn en hoe je het suikergehalte in de vruchten kan verhogen.

Het element kalium wordt altijd in verband gebracht met de productie en het transport van suikers, maar in de praktijk zijn er veel meer factoren betrokken bij het verkrijgen van meer suiker   (º Brix) om zo de zoetheid van de vruchten te verhogen.

De productie van suikers door de plant

Het proces van productie van suikers en fotoassimilaten door de plant is vrij complex en vereist synchronisatie van vele enzymen, biologische en fotosynthetische processen.

Op biochemisch niveau verkrijgt de plant suikers uit het proces van fotosynthese, waarbij zetmeel en fructanen worden omgezet in suikers zoals sucrose uit het enzym amylase. Dit proces vertraagt echter als de niveaus van onder andere kalium, boor of fosfor niet op optimale niveaus zijn en direct beschikbaar zijn voor de plant.

Essentiële elementen bij de vervaardiging en het vervoer van suikers in planten

Om te weten hoe het suikergehalte in fruit kan worden verhoogd, is het noodzakelijk en essentieel om het belang van de volgende elementen te kennen:

Zon

Het is geen element van het periodiek systeem, maar het is een van de belangrijkste factoren voor de productie van suikers. Licht in combinatie met water, bevordert de processen van fotosynthese, zonder welke voedingsstoffen niet langer belangrijk zouden zijn. De combinatie van goede verlichting en goede voeding zorgt voor maximale productieve opbrengsten.

Fosfor

Fosfor is betrokken bij de productie van energie in de plant en is een onmisbaar onderdeel bij het verkrijgen van cellulaire energie (ATP). Daarom is het betrokken bij de productie van suikers en heeft het een speciaal belang bij het verkrijgen van º Brix door de plant.

Kalium

Kalium is het regulerende element van de waterhuishouding van de plant. De bijdrage zorgt voor hoge opbrengsten in het gewas en is zowel betrokken bij de productie van suikers als bij het transport ervan naar wortels en vruchten. Daarnaast is dit element ook verantwoordelijk voor de productie van antioxiderende stoffen en elementen die kleur geven aan de vruchten, zoals lycopeen in tomaten.

Boor

Boor is een micro-element dat de activiteit van fytohormonen reguleert en betrokken is bij de beweging van suikers naar de vruchten en wortel. Daarom is het belangrijk om de voeding van fosfor, boor en kalium in rijping te combineren om de grootst mogelijke accumulatie van suikers te bereiken.

Daarnaast helpt dit element ook bij de mobiliteit van fotoassimilaten naar de wortels, om reserves te maken voor het komende jaar in het geval van fruit dat bomen aan bomen groeit.

Producten die de plant helpen om de º Brix in de vruchten te verhogen

Op momenten dat voeding geen maximaal resultaat biedt, maakt het gebruik van biostimulanten en specifieke elementen het mogelijk om op specifieke tijden aan de vraag van het gewas te voldoen.

🌱 ➡️ SUPER K: kalium 40% w / w gecomplexeerd met Micro Carbon Technology.

🌱 ➡️ PHOS-MAX: ultrageconcentreerd fosfor gecomplexeerd met Micro Carbon Technology om energieoverdracht (ATP) te bevorderen en suikers te produceren

🌱 ➡️ YIELD-MAX: rijpingsversterker met abscisinezuur activators zonder ethyleen te produceren.

🌱 ➡️BORAMOL: boor (9,0% m/m) + molybdeen (0,75% m/w) suikermobilisator.


🌱 ➡️ FRUCTUS: fosfor (23,5% g/m) + kalium (26,0%) vloeibaar en ultrageconcentreerd.

Als we een lage aanwezigheid van suikers in sap detecteren (gemeten met petiole refractometer), raden we de toepassing van de volgende corrigerende behandeling aan:

Fertigatie: PHOS-MAX (3 L/ha) + BORAMOL (1,5 L/ha)


Als we met alles willen doen om een snelle stijging van de º Brix te bevorderen, zullen we fosfor, kalium en boor samen aanbrengen.

Blad: FRUCTUS (300 cc/hl) + BORAMOL (200 cc/hl)

Als het kaliumgehalte te laag is zullen we helpen voldoende niveaus te handhaven met de volgende behandeling:

Fertigatie: SUPER K (3 L/ha) + BORAMOL (1,5 L/ha)

Blad: YIELD-MAX (300 cc/hl) + PHOS-MAX (150 cc/hl)