Product uitgelicht Boramol

Micronutriënten spelen een essentiële rol in plantenvoeding. Hoewel de toepassing ervan vrij klein is in vergelijking met nutriënten zoals: stikstof, fosfaat en kalium, resulteert het ontbreken ervan uiteindelijk in een mindere opbrengst. In dit artikel gaan we in op het belang van de micro-elementen boor en molybdeen. Hoewel aan deze 2 micro-elementen altijd een belangrijke waarde is toegekend in de bloei en bestuiving, gaat hun rol veel verder dan deze alleen deze fase.

Het belang van het element boor in plantenvoeding

Boor is een van de belangrijkste micro-elementen voor planten. Het is gerelateerd aan de bouw van de celwand en het beheer van fotoassimilaten (suikers en koolhydraten) die het gewas produceert.

De toepassing ervan wordt ook wel geassocieerd met calcium behandelingen, omdat beide elementen direct van belang zijn voor de celwanden. Eigenlijk kan er worden gezegd dat het ene element de baksteen is en het andere het cement dat uiteindelijk de structuur van de plant bouwt.

Functies van boor in de plant

 • Boor is betrokken bij de productie van eiwitten en mobiliteit van suikers & koolhydraten.
 • Het heeft invloed op de activiteit van de hormoonproductie en -regulatie.
 • Helpt bij het vormen van de celwand.
 • Verbetert het transport van calcium.  

Het belang van het element molybdeen in plantenvoeding

Molybdeen is een ander essentieel micronutriënt voor planten. De waarde van dit element ligt in de hoge mobiliteit die het in de plant heeft in tegenstelling tot andere micro-elementen.

De activiteit van molybdeen is niet heel groot in de plant, maar wel essentieel. Hoewel boor een direct effect heeft op de bloei en suikerproductie van de plant. Werkt molybdeen door basisfuncties uit te voeren. Het is bijvoorbeeld een onderdeel van redoxreacties en enzymatische activiteit zoals de juiste assimilatie van stikstof in de vorm van nitraat. Dit wordt ook wel nitraatreductase genoemd.     

Functies van molybdeen in de plant

 • Het is betrokken bij stikstof fixatie.
 • Molybdeen is een belangrijk onderdeel in twee enzymen die nitraat omzetten in nitriet en het vervolgens omzetten in ammoniak. De afwezigheid ervan voorkomt de juiste omzetting van stikstof in aminozuren.

Boramol: boor en molybdeen met auxine en cytokinine-inductoren.

Het belang van boor en molybdeen in de landbouw is zo fundamenteel dat onze partner Agran Liquid Technologies het product Boramol op de markt heeft gebracht. Dit is een product waarbij de ideale verhouding boor en molybdeen is samengesteld op basis van de wel bewezen Phycotec technologie.

De toegevoegde waarde van Boramol ten opzichte van andere producten is dat het inductoren van auxines en cytokininen van natuurlijke oorsprong bevat. Hiermee kan extra worden ingespeeld op de bloei en bestuiving fase van de planten.

De voordelen van Boramol zijn

 • Optimale verhouding van de micro-elementen boor en molybdeen om pollenactiviteit en alle processen met betrekking tot bevruchting te bevorderen
 • Het bevat natuurlijke inductoren van fytohormonen die samenwerken met micro-elementen om fysiologische stadiums te optimaliseren.
 • Het verhoogt de mobiliteit van suikers van producerende bronnen (bladeren en stengels) tot sinks (bloemen, vruchten en wortels).
 • Het biedt een geconcentreerde formule die de tekorten van deze twee micronutriënten snel corrigeert.
 • Zeer geschikt voor blad toepassingen vanwege de pH.

Klink op de link hieronder voor meer informatie over dit product.

Boramol – SB Soliplant BV