Vorst schade beperken met Albit

Hoe ontstaat vorst schade?

In het voorjaar kan er gemakkelijk schade aan gewassen ontstaan door temperaturen beneden het vriespunt. Het inzetten van Albit is een manier om schade aan uw gewassen te beperken. 

Vorst schade ontstaat door uitdroging door de vorming van ijskristallen die water uit de plantencellen trekken. Dit effect is vergelijkbaar met uitdroging die optreedt door verdamping. Bij langdurige vorst worden de plantencellen samengedrukt en kunnen deze ernstig beschadigd raken. Hierdoor verliest een plant zijn turgor druk en komt het fotosynthese proces tot stilstand.

Secundaire vorst schade is van toepassing op de interne plant processen die verstoord worden als gevolg van vorst.

  • Verminderde werking van plantmembramen
  • Toename van productie reactieve zuurstofsoorten
  • Vermindering aanmaak van natuurlijke antioxidanten

Met name de productie van reactieve zuurstofsoorten zijn visueel goed waar te nemen. Doordat het zich uit in blad necrose. Albit maakt planten tolerant voor de effecten van secundaire vorst schade.

Hoe verbetert Albit de weerstand tegen vorst schade?

De toepassing van Albit zorgt ervoor dat de hoeveelheid gebonden water toeneemt en de hoeveelheid vrij water afneemt. Gebonden water bevat colloïden waardoor het minder snel transformeert in ijs.

De toepassing van Albit stimuleert de aanmaak van salicylaat, wat op zijn beurt het colloïdaal watergehalte in plantencelen tot wel 74% kan verhogen.

Albit verhoogt de vorst tolerantie bij vorst omstandigheden op drie manieren.

  • Stimuleert de aanmaak en handhaving van natuurlijk antioxidanten
  • Verhoogt de hoeveelheid colloïdaal water in plantencellen
  • Toegenomen hydrolyse van zetmeel

Bewezen resultaat uit meerjarig onderzoek

Uit meerjarig onderzoek van het Viticulture and Winemaking Research Institute is naar voren gekomen dat fruitbomen die met Albit zijn behandeld tot wel 28% beter herstellen dan onbehandelde objecten.

Daarnaast is gebleken dat de drempel temperatuur voor schadevorming gemiddeld genomen 2 Graden Celcius lager ligt bij bomen die door Albit zijn behandeld tegenover controle objecten (zie figuur 1).

Toepassing

Voor het verbeteren van de tolerantie tegen vorst adviseren wij om Albit 2 tot 3 dagen voor aanvang van de vorst periode toe te passen. De behandeling kan 1 tot 2 dagen na een periode van vorst herhaald worden. Hiervoor adviseren wij u om 125cc per hectare toe te passen op het blad.

Albit vergroot de stabiliteit en vorst tolerantie bij planten en bomen aanzienlijk waardoor gewas verliezen aanzienlijk verminderen. Als er vorst verwacht word is het daarom raadzaam om Albit toe te passen.